Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

ΕΚΠΑ



 Την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020, 
μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου μας,
                                                με συνοδούς καθηγητές τους Φιλολόγους                                                     Αντζολέτα Λεοντσίνη, Μαρίνα Μιχαήλ, Ειρήνη Κατσαρά και Γιώργο Γεωργίου,
επισκέφθηκαν το ΕΚΠΑ
 και παρακολούθησαν  τα παρακάτω προγράμματα,
που σχεδίασε ο Μάριος Κουκουνάρας Λιάγκης και η Ηρώ Ποταμούση:

Α. ΠΟΙΟΙ ΦΙΛΟΙ ...


Θέμα του προγράμματος είναι η περιπέτεια της εφηβείας και η αγωνιώδης διαδικασία των εφήβων να βρουν απαντήσεις στις ερωτήσεις «Ποιος είμαι;» και «Ποια είναι η θέση μου στον κόσμο;».

Σε αυτό το παιχνίδι αναζήτησης απαντήσεων, πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν οι φίλοι και η οικογένεια κάνοντας τη ζωή περισσότερο περίπλοκη για τον νέο και τη νέα.

 Οι μαθητές και μαθήτριες στη διάρκεια του προγράμματος
  • α) αντιμετωπίζουν την πολυπλοκότητα της εφηβικής ζωής και τα ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα ως ένα στάδιο αυτοσυνειδησίας στη ζωή κάθε ανθρώπου, 
  • β) αντιλαμβάνονται ότι στο πλαίσιο της αναζήτησης ταυτότητας οι αποφάσεις, που παίρνει ο/η έφηβος, και οι επιλογές, που κάνει, έχουν τις συνέπειές τους, και
  •  γ) αναλύουν την επίδραση που έχει το οικογενειακό, σχολικό και φιλικό (συνομήλικοι) περιβάλλον στο φαινόμενο του εκφοβισμού και τη δυναμική των σχέσεων μεταξύ των προσώπων που πρωταγωνιστούν στα σχετικά περιστατικά που παρακολουθούν.
Με όχημα μία ιστορία σχολικής τάξης με πρωταγωνιστές τους/τις μαθητές/τριες και τους ενήλικες που τους περιβάλλουν καλούνται οι συμμετέχοντες/χουσες μέσα από δραστηριότητες να προσεγγίσουν τις αλλαγές που παρατηρούνται στη μετάβαση από την παιδική στην εφηβική ηλικία, αλλά και τις σχέσεις με τους συνομήλικους και με τους γονείς στην εφηβεία και να πάρουν θέση για αυτά.


Β. ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ: 

ΚΑΛΛΙΕΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύει στην καλλιέργεια θετικών στάσεων και συμπεριφορών, εστιάζοντας στην αξία του «συν-παίζειν» και του «συν-εργάζεσθαι» και αφήνοντας στην άκρη το άγχος του ανταγωνισμού και της επίτευξης της νίκης. 

Η συνεργασία είναι μία από τις κεντρικές αρχές και αξίες της Εκπαίδευσης για την Ειρήνη. «Αν η συνεργασία ήταν η κυριότερη μορφή συμπεριφοράς σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας – από την οικογένεια και τις κοινότητες έως ολόκληρα έθνη και κράτη – η ανθρωπότητα θα ήταν ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στην Παγκόσμια Ειρήνη».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου