Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗΣ


 

 ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

 

    ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗΣ

Η σύγχρονη πόλη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, εξαιτίας της αλόγιστης συμπεριφοράς των ανθρώπων, όπως είναι οι Χωματερές, η ηχορύπανση, η ρύπανση του περιβάλλοντος, οι πυρκαγιές και άλλα πολλά.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα είναι η ηχορρύπανση, οι κόρνες των αυτοκινήτων, ο θόρυβος στα μέσα μαζικής μετακίνησης, τα ξεφωνητά των κατοίκων, τα διαρκή θορυβώδη οχήματα για τις κατασκευές κτιρίων και σπιτιών, τα ξεφωνητά των κατοίκων, όλα αυτά αναστατώνουν τον κόσμο, κάνοντάς τον πιο επιθετικό και πιο άγριο.

Οι χωματερές είναι ένα πρόβλημα που αυξάνεται συνεχώς, λόγω  του ότι τα περισσότερα πράγματα,  τα αγοράζουμε και οι συσκευασίες πετιούνται ανεξέλεγκτα. Όλα αυτά τα σκουπίδια που τα πετάμε, μαζεύονται  σε ένα τεράστιο μέρος και γίνονται χωματερές. Μέχρι να λιώσουν,  βρωμάνε και μολύνουν το περιβάλλον , κάνοντας την πόλη πιο άσχημη και προ βρομερή.

            Ακόμα, ένα  περιβαλλοντικό πρόβλημα που μας επηρεάζει όλους  είναι η ρύπανση. Για παράδειγμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση οφείλεται στις καθημερινές μετακινήσεις των ανθρώπων με οχήματα, τα οποία ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα μέσω της εκπομπής καυσαερίων. Επιπλέον, η ρύπανση του θαλασσίου περιβάλλοντος δηλαδή τα βιομηχανικά εργοστάσια αφήνουν τα τοξικά απόβλητα τους στους υπονόμους, που από εκεί καταλήγουν στην θάλασσα και δημιουργούν πετρελαιοκηλίδες.

Τέλος, οι πυρκαγιές είναι ένα άλλο πρόβλημα  που δημιουργούν οι άνθρωποι ρίχνοντας τα   τσιγάρα  κάτω. Τα δάση παίρνουν φωτιά  εύκολα και προκαλούνται μεγάλες καταστροφές στο οικοσύστημα. Άλλες φορές οι κάτοικοι επίτηδες  καίνε τα δάση για να κτίσουν σπίτια  και  να πλουτίσουν. Ξεχνάνε όμως ότι τα δάση είναι απαραίτητα για το οξυγόνο μιας πόλης, για αυτό πρέπει να  τα προσέχουμε πολύ. Καίγοντας τα δάση κάνουμε κακό στον εαυτό μας αλλά και στον πλανήτη μας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Β. (Α4)



ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ

Η ζωή σε μία μεγάλη πόλη εκτός από πολλά θετικά έχει και αρκετά προβλήματα. Αρχικά, υπάρχει ηχορύπανση και μόλυνση της ατμόσφαιρας, από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και τα εργοστάσια. Έτσι, οι άνθρωποι έχουν πολλά αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης, οι έντονοι ρυθμοί της πόλης κουράζουν τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να ζουν απομονωμένοι και αποξενωμένοι. Ζουν συνέχεια μέσα στο άγχος και έτσι δεν έχουν επαφές με τους συνανθρώπους τους και δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Ακόμη, ένα πρόβλημα είναι οι χωματερές που υπάρχουν στις μεγάλες πόλεις, λόγω του ότι όλοι αγοράζουμε περιττά πράγματα και πετάμε ανεξέλεγκτα τις συσκευασίες, χωρίς να ανακυκλώνουμε. Τέλος, ένα σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη επαφής με την φύση. Στις μεγάλες πόλεις δεν υπάρχει πουθενά πράσινο, ούτε οξυγόνο με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αναπνέουν μόνο τα καυσαέρια και να μην μπορούν να χαλαρώσουν κοντά στη φύση.

ΑΜΑΛΙΑ Ι. (Α4)

 


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗΣ

         Στις μεγαλουπόλεις  αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα εξαιτίας της απαράδεκτης συμπεριφοράς των ανθρώπων. Προβλήματα, όπως η ηχορύπανση, οι πυρκαγιές, η αποξένωση.

        Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα είναι και η αποξένωση. Το να ζούμε στην ίδια γειτονιά  και να μην γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον είναι απαράδεκτο.

        Η ηχορρύπανση ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα στις μεγάλες πόλεις .Όπως οι θόρυβοι από ηλεκτρικές συσκευές, από τα  μαζικά μέσα μεταφοράς, οι φωνές στα γήπεδα, οι κόρνες των αυτοκινήτων, οι ενοχλητικοί ήχοι από τις καινούριες κατασκευές σε σπίτια και καταστήματα. Όλα αναστατώνουν τον κόσμο και τον κάνουν επιθετικό και άγριο.

       Οι πυρκαγιές είναι ένα άλλο πρόβλημα  που δημιουργούν οι άνθρωποι ρίχνοντας τα   τσιγάρα  κάτω. Τα δάση παίρνουν φωτιά  εύκολα και προκαλούνται μεγάλες καταστροφές στο οικοσύστημα. Άλλες φορές οι κάτοικοι επίτηδες  καίνε τα δάση για να κτίσουν σπίτια  και  να πλουτίσουν. Ξεχνάνε όμως ότι τα δάση είναι ο πνεύμονας μιας πόλης, για αυτό πρέπει να  τα προσέχουμε πολύ. Καίγοντας τα δάση  κάνουμε κακό στον εαυτό μας και στον πλανήτη μας.

ΝΙΚΟΛΕΤΑ Ν. (Α4)

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΙΣ

 


Η ανεργία στις μεγαλουπόλεις οδηγεί στη φτώχεια. (από άρθρο)

Η φτώχεια είναι ο γονιός της επανάστασης και του εγκλήματος. (απόφθεγμα Αριστοτέλη)

Στη συγκεκριμένη εικόνα βλέπουμε ένα παιδί ηλικίας 8-10 ετών, που είναι στεναχωρημένο, διότι οι γονείς του δεν εργάζονται, με συνέπεια η ανεργία να έχει προκαλέσει μεγάλη φτώχεια στην οικογένειά του. Τέλος, φαίνεται ιδιαίτερα απογοητευμένο επειδή ζει στην Αθήνα σε μία τσιμεντούπολη όπου το πράσινο έχει εξαφανισθεί εντελώς και δεν έχει ελεύθερο χώρο για να παίζει και να χαρεί την ανέμελη ηλικία του.

 




ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚ. (Α4)

                                 

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗ

 

Τα  προβλήματα  της ζωής στην  μεγαλούπολη είναι πολλά. Οι άνθρωποι ζουν σε πολυκατοικίες και συνήθως είναι ξένοι μεταξύ τους, παρόλο που τους χωρίζει μια πόρτα. Οι μεγάλες πόλεις έχουν καυσαέρια από τα πολλά οχήματα και πολλή κίνηση στους δρόμους. Επιπλέoν, οι περισσότερες μεγαλουπόλεις έχουν ελάχιστο πράσινο και πάρκα για να μπορεί ο κόσμος να ξεσκάσει και τα παιδιά να παίξουν ξένοιαστα. Επίσης, δεν είναι πολύ καθαρές εξαιτίας των πολλών κατοίκων  τους. Έχουν πολύ φασαρία και οι ρυθμοί της ζωής είναι πολύ γρήγοροι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται άγχος και πίεση στους πολίτες

ΕΛΕΝΗ Ν. (Α3)

 

 

  

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗΣ

       Η ζωή στη μεγαλούπολη έχει αρκετά  προβλήματα. Αρχικά ο έντονος ρυθμός ζωής , κουράζει και αποσυντονίζει τους ανθρώπους  από τις πολλές υποχρεώσεις τους . Αυτός ο ρυθμός ζωής έχει ως αποτέλεσμα να ζουν οι άνθρωποι απομονωμένοι και δυστυχισμένοι.

      Δεύτερο και  κυριότερο πρόβλημα της μεγαλούπολης είναι η υψηλή εγκληματικότητα που πλέον την βλέπουμε και την ζούμε καθημερινά . Κάθε χρόνο , κάθε μήνα , κάθε εβδομάδα , κάθε μέρα, τα  εγκλήματα   αυξάνονται  και προκαλούν φόβο ,τρόμο, δυστυχία  , αγωνία και διάφορα τέτοια  συναισθήματα .

   Τρίτον, τα πολλά κέντρα διασκέδασης  δημιουργούν έντονη νυχτερινή ζωή. Οι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ  και πολλές φορές γίνονται τροχαία δυστυχήματα που τις περισσότερες φορές  χάνονται  άδικα ζωές .

    Τέλος, τα καυσαέρια, τα σκουπίδια και άλλα παρόμοια προβλήματα προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και σε μεγάλους και σε μικρούς . Επίσης μολύνεται η ατμόσφαιρα από χημικά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του περιβάλλοντος .

ΦΩΤΕΙΝΗ Χ. (Α3)

 

 

ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ

Το περιβάλλον είναι ένα θέµα που απασχολεί σε µεγάλο βαθµό τους Ευρωπαίους. Κι αυτό είναι απόλυτα κατανοητό, καθότι η υπερεκμετάλλευση των περιβαλλοντικών πόρων το επιβαρύνει ασφυκτικά και υπονομεύει το μέλλον της ποιότητας ζωής του πλανήτη. Οι ραγδαίες κλιματολογικές αλλαγές, τις επιπτώσεις των οποίων ζούμε τα τελευταία χρόνια, μας προβληματίζουν για το ακολουθούμενο πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο παρέχει «οικονομική μεγέθυνση με φθίνουσα κοινωνική ευημερία».

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το περιβάλλον είναι ένας από τους πυλώνες της στρατηγικής για την αειφόρο ανάπτυξη που καλύπτει περιβαλλοντικούς, οικονοµικούς και κοινωνικούς στόχους οι οποίοι είναι συµβατοί µεταξύ τους και αλληλοενισχύονται. Οι Μοχλοί για την επιτυχή έκβαση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αειφόρο ανάπτυξη είναι η ένταξη του περιβαλλοντικού προβληµατισµού στις τοµεακές πολιτικές και η μεγαλύτερη συµµετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

Αναφερόμενοι στο Λεκανοπέδιο του Δήμου Μεγαλόπολης, όπου τα περιβαλλοντικά προβλήματα βρίσκονται σε κρίσιμο και οριακό επίπεδο, η συνολική αντιμετώπισή τους απαιτεί νέους τρόπους δράσεις μέσα από τη συνεργασία των φορέων που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Όπως είναι φυσικό, οι προσπάθειες ελέγχου των περιοχών που διαθέτουν σημαντικές ενεργειακές πηγές οδήγησαν και οδηγούν σε διεθνείς τριβές. Οι συχνές πετρελαϊκές κρίσεις και το γεγονός ότι τα φυσικά καύσιμα θα εξαντληθούν στις αμέσως επόμενες δεκαετίες, οδήγησε τις οικονομικά ισχυρές χώρες στην ανάπτυξη νέων μορφών ενέργειας. Δύο από τις σημαντικότερες παραμέτρους αυτών των κρίσεων, που προσδιορίζουν το επίπεδο της οικονομικής μας ανάπτυξης, είναι η απόκτηση φθηνής ενέργειας και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

ΜΑΡΙΛΗ Α. (Α4)

 

 

ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ 

 



 ΓΙΑΝΝΗΣ Γ. (Α4)

 

 

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ

    Τον τελευταίο αιώνα η αστικοποίηση έχει γνωρίσει τεράστιες διαστάσεις και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του κόσμου ζει σε πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις. Ωστόσο, παρόλο που οι περισσότεροι έχουν μεταφερθεί στις πόλεις με δική τους απόφαση, όλοι, αν τους ρωτήσεις, λαχταρούν να ξεκλέψουν λίγο χρόνο από την καθημερινότητα και να γυρίσουν πίσω στα χωριά τους, εκεί που ανήκουν και που βρίσκονται οι ρίζες τους.

    Η ζωή στην πόλη είναι πιεστική. Οι γρήγοροι ρυθμοί, οι υποχρεώσεις και οι αποστάσεις κουράζουν τον άνθρωπο, τον κάνουν να ζει συνεχώς μέσα σε μια επίπονη και ασταμάτητη ρουτίνα. Ακόμα και το κλίμα ορισμένες φορές καταντάει ανυπόφορο. Καυσαέριο, αυτοκίνητα, ηχορύπανση, σκουπίδια. Όλα αυτά δημιουργούν στους κατοίκους της πόλης το αίσθημα της ανυπομονησίας να ξεφύγουν από αυτή την ζωή, ακόμα και για λίγο.

    Η ζωή στην επαρχία είναι πολύ διαφορετική. Το να ζεις 18 ολόκληρα χρόνια σε ένα νησί σε κάνει να μπορείς να ξεχωρίσεις τις διαφορές. Εκεί ο χρόνος κυλά πιο αργά και δεν υπάρχει τόσο άγχος. Ακόμα και η ησυχία της υπαίθρου (χωρίς κορναρίσματα εξατμίσεις κλπ) λειτουργεί ως αγχολυτικό. Στο χωριό επίσης ξέρεις ότι θα βγεις έξω και θα συναντήσεις ανθρώπους γνώριμους, συγγενείς, φίλους, θα πεις μια κουβέντα μαζί τους και αν ποτέ χρειαστείς βοήθεια, αυτοί θα είναι εκεί. Δεν είσαι άγνωστος ανάμεσα σε αγνώστους και αυτό σου προσφέρει ασφάλεια. Τέλος, η επαρχία έχει ένα αναντικατάστατο πλεονέκτημα, την φύση. Οι άνθρωποι, όσο και αν θέλουν να απαρνηθούν αυτήν την ιδιότητα τους, είναι μέρος της φύσης και έχουν την ανάγκη να έρχονται σε επαφή μαζί της. Όλοι μας νιώθουμε λίγο καλύτερα μέσα μας, ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνουμε, όταν βρεθούμε στον καθαρό αέρα σε ένα βουνό, σε μια πεδιάδα με δέντρα ή κοντά στην θάλασσα (αχ αυτή η θάλασσα).

    Παρά τα τόσα λοιπόν πλεονεκτήματα του χωριού, κανείς δεν θα ήθελε να γυρίσει για πάντα πίσω σε αυτό. Στην πόλη υπάρχουν δουλειές, σχολές, φροντιστήρια, νοσοκομεία, υπηρεσίες και γενικά όλα αυτά που κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη. Στην επαρχία η ζωή γίνεται συχνά δύσκολη και οι επιλογές είναι πολύ λιγότερες. Σκεφτείτε όμως, αν όλα ήταν διαφορετικά, αν οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες ήταν παντού ίδιες, που θα θέλατε να ζείτε;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Β. (Α4)

 


 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗΣ

    Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις.

    Το σημαντικότερο από αυτά είναι η απομόνωση και η κοινωνική αποξένωση. Οι άνθρωποι στις μεγάλες πόλεις νιώθουν μοναξιά, έχουν περιορισμένες κοινωνικές επαφές και για τον λόγο αυτό υποφέρουν από άγχος και ψυχολογικά προβλήματα. Τα προβλήματα των διαπροσωπικών σχέσεων, που χαρακτηρίζονται από έλλειψη ομαδικότητας και συνεργασίας, εντείνονται ακόμη περισσότερο από τους ταχύτατους ρυθμούς ζωής, τις υψηλές απαιτήσεις και τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο. Οι άνθρωποι διαθέτουν ελάχιστο χρόνο για να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν και για τον λόγο αυτό νιώθουν πιεσμένοι και αγχωμένοι.

    Σημαντική επίσης είναι η ρύπανση της ατμόσφαιρας, της στεριάς και της θάλασσας που παρατηρείται στις μεγάλες πόλεις. Τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, οι αέριες  εκπομπές των εργοστασίων, ο τεράστιος όγκος  των απορριμμάτων προκαλούν μεγάλη ρύπανση. Επίσης οι δυνατοί ήχοι είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία ηχορύπανσης. Όλες αυτές οι μορφές ρύπανσης είναι επικίνδυνες για την υγεία των ανθρώπων.  Την περιβαλλοντική ρύπανση έρχονται να συμπληρώσουν τα τσιμεντένια κτίρια, που είναι σχεδόν ίδια, η έλλειψη χώρων πρασίνου και άθλησης, η έλλειψη θέας, ο συνωστισμός.

    Τέλος πολύ σημαντικό είναι και το  πρόβλημα των μετακινήσεων που παρατηρείται στις μεγαλουπόλεις. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν προδιαγραφές για χρήση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς πέρα από το αυτοκίνητο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το πρόβλημα αυτό μοιάζει γιγάντιο. Σε άλλες χώρες υπάρχουν σε κεντρικές λεωφόρους ειδικές λωρίδες για τη μετακίνηση των δίκυκλων. Στη χώρα μας κάτι τέτοιο δεν υπάρχει καθιστώντας εξαιρετικά χρονοβόρες και αγχωτικές τις μετακινήσεις και τις μεταφορές.

 

'Αγχος, κυνηγώντας τον χρόνο.

 

Κοινωνική απομόνωση

 

Ατμοσφαιρική ρύπανση από εκπομπές εργοστασίων και αυτοκινήτων.

 

Μοναξιά-Απομόνωση.

 

Αλλοτρίωση- Διαφορετικότητα:  να μη μοιάζεις με τους πολλούς.

 

Το τσιμέντο μας περικυκλώνει.

 

Και τέλος μια ζωγραφιά του Νικόλα:

Φυλακισμένος στο κλουβί της πολυκατοικίας. 

ΝΙΚΟΣ ΤΖ. (Α3)



 ΣΥΓΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ

 

ΧΑΡΗΣ ΤΖ. (Α4)

 

ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

            Στη σύγχρονη πόλη, οι πολίτες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα όπως η ρύπανση, η εγκληματικότητα, η ανεργία και οι σχέσεις των ανθρώπων.

            Στις πόλεις, επειδή υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα και εργοστάσια, δημιουργείται η ατμοσφαιρική ρύπανση. Έτσι οι άνθρωποι αναπνέουν το καυσαέριο και αυτό τους δημιουργεί προβλήματα στην υγεία τους. Ακόμη, στις πόλεις οι άνθρωποι χρησιμοποιούν βία και συχνά κλέβουν. Παίρνουν δηλαδή την περιουσία των συνανθρώπων τους, όπως κοσμήματα, μετρητά κ.ά. Επίσης, παρ΄ότι στις πόλεις υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για δουλειά σε σχέση με τα χωρία, τα ποσοστά ανεργίας εξακολουθούν να είναι υψηλά λόγο της αστικοποίησης. Τέλος, οι περισσότερες ανθρώπινες σχέσεις είναι τυπικές έως και ανύπαρκτες, καθώς οι πολίτες δεν γνωρίζονται καλά μεταξύ τους.


1.     Ακόμη και στο σπίτι δεν είμαστε ασφαλείς, καθώς εισπνέουμε τοξικά αέρια.

 

2.     Όπως είχε πει και ο Αντώνης Σαμαράκης, «οι στέγες των ανθρώπων είναι πολύ κοντά, σε αντίθεση με τις καρδιές τους».

 

3.     Η ανθρώπινη ζωή εξαρτάται από τη φύση.

 


4.     Ο συνωστισμός στις πόλεις ταλαιπωρεί τους ανθρώπους, καθώς τους βγάζει εκτός προγράμματος, λόγο της κίνησης που υπάρχει.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. (Α4)

 


ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗΣ

            Ο αστικός χώρος χαρακτηρίζεται από μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων, κτιρίων, υποδομών και οχημάτων. Η συγκέντρωση αυτή έχει δυσμενείς συνέπειες για την ποιότητα ζωής των αστών. Τα χαρακτηριστικά ειδικά μιας σύγχρονης  μεγαλούπολης αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την υγεία των κατοίκων, την σωματική αλλά και την ψυχική.

             Η ατμοσφαιρική ρύπανση φλερτάρει πάντα στην πρώτη θέση στον πίνακα προβλημάτων αλλά και ο συνωστισμός, η κοινωνική αποξένωση, οι υποβαθμισμένες συνθήκες διαβίωσης αμβλύνουν τα προβλήματα συνθηκών σε μια πόλη. Ταυτόχρονα ο τεράστιος όγκος αποβλήτων που παράγει η σύγχρονη πόλη και που αποβάλλονται κατά κανόνα έξω από αυτή, αποτελεί ίσως το δεύτερο πιο σοβαρό πρόβλημα μιας μεγαλούπολης. Αν και έχουν γίνει προσπάθειες τα τελευταία χρόνια με την ανακύκλωση δυστυχώς δεν ήταν αρκετές για να περιορίσουν αυτό το πρόβλημα. Επίσης η περιορισμένη προσφορά  οικονομικής προσιτής γης, η έλλειψη δημοσίων αγαθών, ο καθαρός αέρας και ο ελεύθερος χώρος κίνησης αποτελούν σημαντικές παθολογίες της ζωής σε μια πόλη.

             Μια άλλη πτυχή που επιδρά έντονα στην ψυχική υγεία των κατοίκων μιας πόλεως είναι ο θόρυβος και η ηχορύπανση αλλά και η κυκλοφοριακή συμφόρηση που πολλές φορές κάποιος χρειάζεται να περάσει αρκετές ώρες στο αυτοκίνητό του για να πάει ή να γυρίσει από την εργασία του. 

             Όλα αυτά μαζί αποτελούν μια μόνιμη απειλή για την ψυχική αλλά και σωματική υγεία των κατοίκων μιας πόλεως που όσα χρήματα και αν κερδίζει κάποιος δεν αναπληρώνονται από τις βλάβες και συνέπειες που προκαλούν τα προβλήματα σε μια σύγχρονη πόλη.

ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. (Α3)



ΜΕΓΑΛΟΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Μία μεγαλούπολη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα λόγω της απαράδεκτης συμπεριφοράς των ανθρώπων προς το περιβάλλον. Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι τα σκουπίδια. Πολλές φορές συγκενρώνονται πολλά σκουπίδια στους κάδους απορριμάτων και αυτό αποτελεί πρόβλημα γιατί, προκαλεί δυσοσμία και έχει πολλά μικρόβια. Ένα άλλο πρόβλημα είναι τα αυτοκίνητα. Τα αυτοκίνητα αποτελούν ένα μέρος από την μόλλυνση του περιβάλλοντος. Τα αυτοκίνητα για να δουλέψουν χρείαζονται καύσιμα. Όταν τα αυτοκίνητα κινούνται βγαίνει ένας καπνός από τις εξατμίσεις. Αυτός ο καπνός είναι το καυσαέριο, όπου καταλήγει στον ουρανό και συγκεκριμένα στην τρύπα του όζοντος. Τέλος, ένας ακόμη παράγοντας προβλημάτων είναι το χτίσιμο των κτιρίων. Για να χτιστούν όλα αυτά τα κτίρια, χρειάζονται τσιμέντο. Τα περισσότερα κτίρια έχουν χτιστεί πάνω σε γρασίδι, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα κτίρια και να μείωνεται το γρασίδι και η πρασινάδα.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ Ρ. (Α3)

 



ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗ

Στις πόλεις υπάρχουν πολλά προβλήματα. Όπως η υπέρμετρη χρήση καυσίμων και η καταστροφή μεγάλων δασικών εκτάσεων για εκμετάλλευση είναι οι ενέργειες οι οποίες οδηγούν στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αυτό το αέριο δρα σαν μια επιπλέον κουβέρτα πάνω στην Γη με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε υπερθέρμανση του πλανήτη και στην μεταβολή του κλίματος. Πέρα από αυτό, σε ανθρώπινες ενέργειες οφείλονται και περιβαλλοντικές καταστροφές όπως η καταστροφή της στοιβάδας του όζοντος, η όξινη βροχή, η μόλυνση και ρύπανση των υδάτων.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚ. (Α4)



ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗΣ

 

Κάθε μεγαλούπολη έχει και την καταστροφική πλευρά της. Σχετικά με το περιβάλλον, η πόλη αντιμετωπίζει ηχορύπανση, έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, καυσαέρια, εργοστάσια και τσιμέντο παντού, ακτές "στολισμένες" με σκουπίδια ,μολυσμένος αέρας, ελάχιστο οξυγόνο, ανύπαρκτο πράσινο. Οι άνθρωποι έχουν καταντήσει απόμακροι, ψυχροί ,αποξενωμένοι, πιεσμένοι, δυσαρεστημένοι, άχρωμοι. Η εικόνα των ανθρώπων, πια ταιριάζει με την εικόνα των πόλεων...

ΑΝΤΩΝΙΑ Σ. (Α3)



Ο ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΚΑΜΜΕΝΩΝ ΔΑΣΩΝ

 (ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ ΠΕΡΙΔΗ)

Γεννήθηκα μες τη σπηλιά του τσιμεντένιου δράκου
από το στόμα του ξερνάει τις φλόγες του θανάτου
στένεψε ο κόσμος, στένεψε, στένεψε το μυαλό μου
η πολιτεία πιο μικρή απ’ το δωμάτιο μου

Σπίτι, τους φίλους, τη δουλειά, όλους θα τους αφήσω
δίχως βοήθεια καμιά, μόνος θα πολεμήσω.

θα πάρω κράνος διχτυωτό απ’ το Μοναστηράκι
θα βάλω πάνω ένα φτερό μαύρο από κοράκι
θα πάρω φτυάρι και κασμά και πετσετέ φουλάρι
θα πάρω δρόμους και βουνά πάνω σ’ ένα μουλάρι.

Είμ’ ο Ρομπέν των καμένων δασών
και των πολυκατοικιών.

Γεννήθηκα μέσα στη γη μια ντάλα μεσημέρι
και σε πλατεία φύτρωσα, σ’ έμα μικρό παρτέρι
στένεψε ο κόσμος στένεψε, στέρεψε η έμπνευσή μου
ο αέρας μου λιγότερος απ’ την αναπνοή μου
Ειμ’ ένα φαλακρό βουνό, γη καταπατημένη
μπουλντόζα ακυβέρνητη, από κλωστή δεμένη.

Είμαι εδώ, δεν είμαι εδώ, δεν ξέρω, δεν κρατιέμαι
θηρίο είμαι ακέφαλο, θηρίο που καταριέμαι
φτάνει ως εδώ, βγάλτε για μένα ένα νόμο
βάλτε με να περνάω γέρους απ’ το δρόμο.

Είμ’ ο Ρομπέν των καμένων δασών
και των πολυκατοικιών.




MAN” : ΕΝΑ ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ ΤΟΥ BRUNO BOZZETTO

 

 


 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου