Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ν. Ε. ΓΛΩΣΣΑ 2: ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ

  ΕΡΓΑΣΙΑ: 
                 Αφού διαβάσετε για τη δομή της παραγράφου και αφού μάθετε για τον ρόλο των συνδετικών λέξεων να επιλέξετε ένα θέμα που σας αρέσει και να δημιουργήσετε μία παράγραφο με σωστή δομή και εσωτερική σύνδεση.

 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: 

1. Η ΜΟΥΣΙΚΗ

         Η Μουσική είναι μία τέχνη πολύ απαραίτητη στη ζωή μας. Μας κάνει να εκφραζόμαστε, να εκτονωνόμαστε, να χαλαρώνουμε και να διασκεδάζουμε. Μέσα από τη μουσική μπορούμε να καταλάβουμε την προσωπικότητα που έχουν οι φίλοι μας, δηλαδή αν κάποιος  ακούει JAZZ είναι πιο χαλαρός τύπος, αν ακούει ROCK είναι πιο εκδηλωτικός τύπος κ.τ.λ. Πιστεύω πως μέσα από τους στίχους ενός τραγουδιού μπορείς να πεις πράγματα που είναι αδύνατον να τα εξηγήσεις με δικά σου λόγια. Η Μουσική είναι η φωνή μας! Κάνει τους ανθρώπους να έρχονται πιο κοντά ο ένας στον άλλον! Δικαιολογημένα λοιπόν λένε ότι η μουσική είναι ''η ζωή μας''!                                       Δήμητρα Α. (Α1)

              2. Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
           
             Πολλοί νέοι στην εποχή μας δεν ακολουθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Πρώτα  απ΄ όλα δεν τρώνε πρωινό που είναι σημαντικό γεύμα για να ξεκινήσουμε την μέρα μας. Στο σχολείο αργότερα τρώνε ανθυγιεινά σνακ και πίνουν αναψυκτικά που έχουν βλαβερές συνέπειες στην υγεία τους, γιατί περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και συντηρητικών. Στη συνέχεια το μεσημεριανό τους περιλαμβάνει εύκολο και γρήγορο φαγητό επειδή οι γονείς τους δεν έχουν το χρόνο να μαγειρέψουν υγιεινά. Τέλος το βράδυ ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα αφού βρίσκονται με τους φίλους τους και προτιμούν φαγητά της στιγμής τα οποία δυστυχώς συνδυάζουν με ποτά και γλυκά. 

         Θα πρέπει λοιπόν να ενημερωθούν για έναν καλύτερο τρόπο διατροφής. Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται  η καλύτερη γιατί βασίζεται στο ελαιόλαδο, γι΄αυτό θα πρέπει να το προτιμούμε από το βούτυρο. Επίσης θα πρέπει να προτιμούν τα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία διαθέτουν πολλές βιταμίνες. Αντίθετα όλοι μας πρέπει να αποφεύγουμε τα πολλά γλυκά και τα τυποποιημένα τρόφιμα. Έτσι τα παιδιά που θα ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, θα έχουν καλύτερη απόδοση σε όλες τις δραστηριότητές τους.  
 Ειρήνη Δ. (Α1)


                                    3. ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
          Οι άνθρωποι, για να βελτιώσουν  την καθημερινή τους μετακίνηση, δημιούργησαν τα μέσα μεταφοράς. Με το πέρασμα των χρόνων και την εξέλιξη της  τεχνολογίας  οι άνθρωποι σκέφτηκαν πως έπρεπε να κατασκευάσουν οχήματα που θα τους βοηθούσαν στη γρήγορη και ασφαλή μετακίνησή τους σε κοντινές ή μακρινές αποστάσεις αλλά και στη εύκολη μεταφορά πολλών και μεγάλων αντικειμένων. Έτσι έγιναν τα πρώτα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ποικίλα μοντέλα και είδη μέσων συγκοινωνίας κυκλοφορούν στην αγορά. Στην αρχή υπήρχαν  άμαξες και κάρα. Αργότερα ήρθαν τα αυτοκίνητα, που όσο περνούσε ο καιρός άλλαζαν και σήμερα τα βρίσκουμε σε διάφορα σχέδια, χρώματα, κυβισμό κ.α. Ακόμα υπάρχουν τα λεωφορεία, τα τρένα, τα πλοία, τα ιστιοφόρα, τα υποβρύχια, τα ταξί, τα ελικόπτερα, τα αερόστατα, τα αεροπλάνα  κ.α. Η ιστορία τους λοιπόν  είναι πολύ μεγάλη.
                                            Μαριάντζελα Γκ. (Α1) 

4. Η ΦΙΛΙΑ


        Η πραγματική φιλία είναι κάτι πολύ όμορφο αν και είναι δύσκολο να είναι πραγματική. Η αληθινή φιλία ποτέ  δεν  χάνεται και κρατάει για πάντα. Φιλία είναι πράγματα πολλά, είναι συναισθήματα, είναι ένας δεσμός. Φιλία για τον άνθρωπο είναι καταφύγιο για τις δύσκολες στιγμές της ζωής. Είναι επικοινωνία που μας κάνει όλους τους ανθρώπους ενωμένους με δύναμη, θάρρος, ειλικρίνεια και σεβασμό. Η  πραγματική φιλία δεν θέλει ανταλλάγματα ούτε αποκλειστικότητα όμως περιμένει αγάπη, αφοσίωση, χρόνο, προσοχή, εμπιστοσύνη, αλληλοκατανόηση. Φίλος είναι μια λέξη απλή. Σου είναι εύκολο να την πεις για κάποιον, όμως πρέπει να καταλαβαίνεις τον λόγο που την λες. 
Κατερίνα Ζ.  (Α1)



5. ΤΑ  ΚΑΛΑ ΚΑΙ  ΤΑ  ΚΑΚΑ ΤΩΝ  ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ  ΖΩΩΝ
        Οι τετράποδοι φίλοι μας είναι χαριτωμένοι  και  αξιαγάπητοι.  Μας κάνουν   παρέα  όταν   νιώθουμε μοναξιά  και  μας προστατεύουν. Για  παράδειγμα ο   σκύλος   είναι  ο καλύτερος φίλος  του  ανθρώπου.  Επίσης  τόσο  οι  γάτες   όσο  και  τα σκυλιά  καταλαβαίνουν  την  αγάπη   που  τους  δείχνουμε  και την  ανταποδίδουν. Μπορούμε  ακόμα  να πούμε  ότι   αρκετές  φορές   μας δίνουν  την  βοήθειά  τους.  Μάλιστα  αν έχετε   προσέξει   πολλοί    ηλικιωμένοι άνθρωποι  αλλά   και  μικρά  παιδιά  παίρνουν κατοικίδια για να  τους  κρατούν συντροφιά. Μερικά σκυλιά είναι έτσι εκπαιδευμένα που γίνονται οδηγοί σε τυφλούς, δηλαδή τους προστατεύουν από διάφορους κινδύνους. Γι’ αυτό οφείλουμε πολλά πράγματα στα ζώα.


     Τα κακά των κατοικίδιων ζώων θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αρκετά. Ας πούμε  ότι  τα κατοικίδια θέλουν τόση  φροντίδα όσο και ένα μωρό. Δηλαδή όταν θέλεις να αγοράσεις ένα κατοικίδιο, πρέπει να σκέφτεσαι και τις συνέπειες, όπως  το ότι πρέπει να το εμβολιάσεις, δηλαδή να πληρώνεις κτηνιάτρους. Πρέπει να το πηγαίνεις  κάθε μέρα βόλτα, να το ταΐζεις σωστά και να του αγοράζεις πράγματα που να το κάνουν ευτυχισμένο. Επίσης πρέπει να του κάνεις μπάνιο, να το περιποιείσαι, να το εκπαιδεύεις και να το αγαπάς. Γενικά όταν μιλάμε για κατοικίδιο μιλάμε και για υποχρεώσεις.
Ιωάννα Καρ. (Α1)

        
 6. ΔΥΟ  ΣΠΟΥΔΑΙΑ  ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    Το τένις είναι  ένα πολύ ωραίο ατομικό άθλημα. Χρειάζεται να καταβάλεις ατομική προσπάθεια ώστε να νικήσεις τον αντίπαλό σου.  Επίσης  πάντα στο τένις χρησιμοποιούμε ρακέτα. Τέλος, το άθλημα αυτό διασκεδάζει και γυμνάζει το σώμα. Όλα αυτά κάνουν το τένις ένα διασκεδαστικό μέσο άθλησης.


Το  βόλεϊ  είναι  ένα συναρπαστικό  άθλημα, το οποίο είναι ομαδικό. Σε αυτό πρέπει να συνεργάζεσαι με τους συμπαίκτες σου ώστε να κερδίσεις την αντίπαλη ομάδα. Επιπλέον το βόλεϊ είναι ψυχαγωγικό και διασκεδαστικό. Τέλος γυμνάζει σχεδόν όλο το σώμα. Επομένως είναι και ωφέλιμο άθλημα.
Ιωάννα Καν. (Α1)


7. Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ
         
           Η διατροφή των αθλητών είναι πολύ αυστηρή. Η σωστή διατροφή ξεκινά από το πρωινό διότι αυτό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και είναι η βάση της υγιεινής διατροφής. Με την προϋπόθεση ότι οι αθλητές έχουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή επιλέγουν  τροφές με χαμηλότερο λίπος και  για αυτό  το λόγο έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και ελέγχουν καλύτερα το σωματικό τους βάρος. Διαθέτουν επίσης, πνευματική διαύγεια και έχουν περισσότερη ενέργεια για την άσκηση. Επομένως οι αθλητές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τη διατροφή τους. 
Μαρίνο Μ. (Α2)
      





           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου