Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Ν. Ε. ΓΛΩΣΣΑ 3: ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ:
  • ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
  • ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΠΙΟΥ 
  • ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ
  • ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
  • ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ ΤΕΧΝΗΣ

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ:

Α. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ



Α1. ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ

                Κάθε χρόνο  όπως και οι περισσότερες οικογένειες  στολίζουμε χριστουγεννιάτικο δέντρο και  φέτος το δέντρο μας ήταν πιο λαμπερό από ποτέ. Το δέντρο μου είναι πολύ ψηλό. Ακόμη κάτω κάτω υπάρχουν τα δώρα, κάτι παιχνίδια και η φάτνη. Επίσης  σε όλη την επιφάνια του δέντρου υπάρχουν χιλιάδες στολίδια , άλλα μικρά, άλλα μεγάλα, άλλα λαμπερά, άλλα χρωματιστά και μπάλες με σχέδια και χρώματα. Τέλος, στην κορυφή του δέντρου υπάρχει ένα λαμπερό, φωτεινό,  αστραφτερό  και εντυπωσιακό αστέρι που κάνει το δέντρο ομορφότερο. Ελπίζω κάθε χρόνο να στολίζουμε ένα τόσο ωραίο δέντρο!
Κατερίνα Ζ. (Α1)



Α2. Η ΓΑΤΑ ΜΟΥ

Πάντα ήθελα να είχα ένα κατοικίδιο για να το φροντίζω και ξαφνικά μια μέρα το απέχτησα. Τη γάτα μου την λένε Σεραφίνα και μου την έφερε ο πατέρας μου στα γενέθλιά  μου.  Είναι μια πολύ όμορφη γάτα με λευκό τρίχωμα, κίτρινα μάτια, μυτερά αυτιά, μια μικρή ροζ μυτούλα και έχει μια μακριά άσπρη ουρά. Τη γάτα μου την έχω για να μου κάνει συντροφιά και να παίζω μαζί της. Τα μειονεκτήματα όταν έχει κάποιος γάτα είναι ότι σκίζει τα υφάσματα των επίπλων και ότι θέλει πολλά λεφτά η τροφή που τρώει.  Επίσης είναι ενοχλητικά τα παιχνίδια της και  μπορεί να σε κολλήσει κάποια αρρώστια αν δεν έχει εμβολιαστεί . Παρόλα  αυτά πιστεύω ότι το να έχει κάποιος ένα κατοικίδιο είναι κάτι πολύ ωραίο αλλά πρέπει να δείχνει υπευθυνότητα και απέναντι στους άλλους και στο ίδιο το ζώο.
Ειρήνη Κ. (Α2)


Α3. ΤAE KWON DO

     Το τάι κβον ντο είναι μια πολύ καλή πολεμική τέχνη αλλά και γυμναστική. Με αυτό μπορεί κανείς να αποκτήσει πολύ καλή φυσική κατάσταση και να έχει ευεξία, αφού ο αθλητής βρίσκεται συνέχεια σε κίνηση με πολύ γρήγορους ρυθμούς για μία ώρα σε κάθε προπόνηση. Παράλληλα μπορεί να προστατεύει τον εαυτό του μαθαίνοντας τεχνικές αυτοάμυνας και χτυπημάτων με τα χέρια και τα πόδια. Τέλος, ο αθλητής του τάι κβον ντο έχει αυτοπειθαρχία και μαθαίνει να σέβεται τον δάσκαλό του αλλά και τους συναθλητές του καθώς και τους αντιπάλους του στους αγώνες και δεν παρασύρεται από τα νεύρα και τον θυμό του. Καλό θα ήταν τα παιδιά να ασχοληθούν με το τάι κβον ντο από μικρή ηλικία.
Βεατρίκη Κ. (A2)



A4. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

      Στη σημερινή μας εποχή στη χώρα μας είναι πολύ έντονο το φαινόμενο της οικονομικής κρίσης. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι σήμερα είναι άνεργοι. Επίσης οι περισσότεροι εργαζόμενοι παίρνουνε μειωμένους μισθούς, ενώ και οι συντάξεις μειώνονται κάθε φορά και πιο πολύ. Στα παραπάνω να προσθέσουμε και  το ότι οι θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί και τα χρέη των πολιτών αυξάνονται κατά πολύ καθώς η φορολόγηση είναι πολύ βαριά. Τέλος οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα στον προϋπολογισμό πολλών οικογενειών τα έξοδα να είναι περισσότερα από τα έσοδα. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια πολλή δύσκολη κατάσταση και επομένως  όλοι οι πολίτες θα πρέπει να προβληματιστούν και να είναι πολύ προσεκτικοί στης πολιτικές επιλογές που κάνουν.
                                      Μαριαγγέλα Κ. (Α2)

  A5.  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

        Το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά είναι ένα νεοκλασικό κτίριο, αρχιτεκτονικό κόσμημα, που βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης του Πειραιά. Αποτελεί το πιο αξιόλογο επίτευγμα της Δημοτικής δραστηριότητας από της εποχής της σύστασης του Δήμου (1835) μέχρι και σήμερα. Το κτίριο του θεάτρου είναι ορθογώνιου σχήματος, με διαστάσεις 34 Χ 45 μ. Η ήρεμη και σχετικά συντηρητική αισθητική της όψης του τονίζεται από το πρόπυλο της κύριας εισόδου του, το οποίο αποτελείται από τέσσερεις κορινθιακούς κίονες και αέτωμα. Στη στέγη του κτιρίου υπάρχει δώμα με στέγη, η οποία έχει κι αυτή αέτωμα στην πρόσοψη.
          Αλλά και το εσωτερικό του θεάτρου είναι αριστούργημα.  Η πεταλόσχημη αίθουσα κοινού, με πλατεία, θεωρεία και εξώστες σε τέσσερα επίπεδα, έχει χωρητικότητα περίπου 1.300 θέσεων. Την αίθουσα φώτιζε τεράστιος πολυέλαιος (σώζεται και σήμερα) που λειτουργούσε με γκάζι. Για τους ηθοποιούς είχαν προβλεφθεί άνετα καμαρίνια και ένα πολυτελές καθιστικό. Η σκηνή του θεάτρου διασώζεται σχεδόν αλώβητη: θεωρείται ένα από τα ελάχιστα ανάλογα σωζόμενα δείγματα της εποχής μπαρόκ στην Ευρώπη. Έχει διαστάσεις 20 Χ 14 μ. και διαθέτει προσκήνιο και χώρο ορχήστρας. Γύρω από το πέταλο της αίθουσας βρίσκεται το διώροφο φουαγιέ, στο οποίο αρχικά δίνονταν χοροεσπερίδες φιλανθρωπικών συλλόγων και διάφορες εκθέσεις σπουδαίων ζωγράφων. Επίσης, το θέατρο φιλοξένησε για μεγάλο χρονικό διάστημα τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά.
Ειρήνη  Ξ.,  Σιμόνα  Μπ. (Α2)



Α6. Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ

              Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι πολύ χρήσιμος για τον σύγχρονο άνθρωπο.  Πρώτα από όλα μας βοηθάει να βρίσκουμε πληροφορίες. Επίσης είναι χρήσιμος για τη δουλειά μας. Μπορούμε ακόμη όχι μόνο να διασκεδάσουμε με αυτόν παίζοντας διάφορα παιχνίδια αλλά και  να επικοινωνήσουμε με άλλους ανθρώπους που μένουν πολύ μακριά. Ο  υπολογιστής είναι πολύ χρήσιμος σήμερα.
Σωτήρης Ζ. (Α1)




Α7. Η ΜΟΛΥΝΣΗ
         
        Η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι αποτέλεσμα κακών συνηθειών του ανθρώπου. Αυτή προέρχεται από διάφορες ουσίες που αφήνουν τα αυτοκίνητα, τα εργοστάσια και τα αεροζόλ. Επίσης τα σκουπίδια είναι ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στη μόλυνση του περιβάλλοντος, αφού οι άνθρωποι έχουν την άσχημη συνήθεια να πετούν σκουπίδια στους δρόμους, στα δάση, στη θάλασσα. Η μόλυνση βλάπτει τα φυτά και κατά συνέπεια το οξυγόνο που είναι απαραίτητο για τον άνθρωπο. Θα πρέπει λοιπόν όλοι μας να βοηθήσουμε να σταματήσει το φαινόμενο αυτό και για να γίνει αυτό πρέπει να αγαπήσουμε τον χώρο που ζούμε, να μην πετάμε σκουπίδια και να βρούμε νέες μεθόδους πιο φιλικές προς το περιβάλλον ώστε να περιοριστεί η μόλυνσή του.
Νικόλας Λ. (A2)




Α8. ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΜΟΥ
         
            Θα ήθελα να σας μιλήσω για το ενυδρείο μου, που μου το έφερε ο νονός μου πέρυσι τα Χριστούγεννα. Είναι πολύ όμορφο γεμάτο με χρωματιστά ψεύτικα λουλούδια, μικρά λευκά χαλικάκια καθώς και μεγαλύτερες ριγωτές πολύχρωμες πέτρες. Στο πίσω μέρος έχει μια ωραία αφίσα. Διατηρείται εύκολα καθαρό χάρη στο μηχανισμό που περιέχει. Μια φορά τον μήνα αλλάζω το νερό για να είναι φρέσκο. Εκεί μέσα πλέει ένας μικρός με μπλε και μωβ πτερύγια μονομάχος. Το συστήνω σε όλους γιατί είναι όμορφο και εύκολο να έχεις ψάρι.
Άγγελος Κ. (Α1)




Α9. ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ
  
       Το περασμένο σαββατοκύριακο ο μπαμπάς μου, η αδελφή μου και εγώ στολίσαμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο με τη βοήθεια της μαμάς μου. Eίμαι  πολύ ενθουσιασμένη διότι κάθε χρόνο που στολίζουμε το δέντρο περνάμε μαγικά. Το δέντρο μας είναι πανύψηλο, μου αρέσει πολύ, έτσι κάθε φορά που το στολίζουμε κάθομαι και το κοιτάω με τις ώρες. Το δέντρο μας είναι τοποθετημένο στο μάλλινο χαλί και έχει απλωμένο στη βάση του ένα άλλο μπλε χαλάκι σκούρο μπλε με ασημιά αστέρια, που πάνω του υπάρχει η φάτνη και σύντομα τα δώρα. Στο δέντρο μας υπάρχουν πάρα πολλά πολύχρωμα στολίδια. Πιο κάτω στα μεγαλύτερα κλαδιά είναι κρεμασμένες οι μεγάλες, γυάλινες, κόκκινες και μπλε μπάλες, στη μέση  βρίσκονται οι μικρότερες γυάλινες μπάλες, αλλά και άλλα ξύλινα στολίδια ενώ πιο πάνω τα στολίδια κάνουν τελείωμα, με μικροσκοπικά ξύλινα στολιδάκια. Τέλος στην κορυφή δεσπόζει διακριτικό και χρυσό το αστέρι μας. Το δέντρο μας το αγαπώ πολύ επειδή στολίζοντάς το περνάω υπέροχες γεμάτες χαρά στιγμές με την οικογένειά μου.
Ιωάννα Γκ. (Α1)


Β. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΠΙΟΥ


Β1. ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΑΛΕΠΟΝΗΣΙ

                Στις διακοπές του καλοκαιριού, επισκέφθηκα μαζί με την οικογένειά μου το Αλεπονήσι. Ο καιρός ήταν υπέροχος και ζεστός, με αποτέλεσμα να περνάμε υπέροχες μέρες. Μείναμε σε ένα υπέροχο ξενοδοχείο με θέα τα ψηλά βουνά. Το  ξενοδοχείο μας είναι σε ένα μικρό χωριό μακριά από τη φασαρία και το καυσαέριο της μεγαλούπολης. Το μικρό χωριό αποτελείται από μικρά σπιτάκια περιτριγυρισμένα με διάφορα μαγαζιά όπως κουρεία και φούρνοι. Παραέξω από τα σπιτάκια υπάρχει ένα πυκνό, γεμάτο δέντρα δάσος που στο τέλος του διακρίνω τα ψηλά αυτά βουνά. Μάλιστα πίσω από τα ψηλά αυτά βουνά μπορώ να δω, αν και με δυσκολία, την απέραντη θάλασσα του Αλεπονησίου. Το τοπίο που βλέπω από το παράθυρό μου είναι πολύ πιο καλό από το τοπίο που συνήθιζα να βλέπω από το δωμάτιό μου διότι είναι κάτι το μαγικό. Πιστεύω ότι σε αυτό το πανέμορφο τοπίο δεν υπάρχουν μειονεκτήματα επειδή η επίσκεψή του είναι μια έξοδος από την καθημερινή μας ζωή. Για να γίνω σαφέστερη, με την επίσκεψή μου αυτή στο Αλεπονήσι ένιωσα ήρεμη, έτσι σε περίπτωση που θέλω να ηρεμήσω σκέφτομαι το υπέροχο αυτό τοπίο.
Ιωάννα Γκ(Α1)



               Β2. ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΝΗΣΙ

              Το περασμένο καλοκαίρι η οικογένεια μου και εγώ επισκεφθήκαμε τη Ρόδο, για να περάσουμε τις διακοπές. Είναι νησί του ανατολικού αιγαίου. Είναι εντυπωσιακό και με την πρώτη ματιά σε μαγεύει. Γιατί; Πρώτον έχει πολλές ωραίες παραλίες. Δεύτερον πυκνά δάση και τρίτον μεγάλες πλατείες. Θα δώσω έμφαση όμως στους ανθρώπους. Είναι χαμογελαστοί, φιλόξενοι και καλόκαρδοι. Κάποιοι ψαρεύουν, άλλοι ανοίγουν τα μαγαζιά τους, γυναίκες μαγειρεύουν. Επιπλέον είναι  ένα απ’ τα  μεγαλύτερα νησιά και σε σχέση με άλλα έχει πολλά αξιοθέατα να δεις. Απ’ την άλλη πλευρά όμως, έχει βαβούρα και πολυκοσμία. Εάν θες να ξεφύγεις απ’ την πόλη δεν τα καταφέρνεις εύκολα. Γενικά δεν παύει να είναι ένα εξαιρετικό νησί, που θα ξαναπήγαινα!      

Μαριάντζελα Γκ. (Α1)



Β3. ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ

              Εφέτος το καλοκαίρι πήγα για διακοπές στα Καρδάμυλα της Χίου. Το χωριό αυτό είναι παραθαλάσσιο και βρίσκεται στα βόρεια του νησιού.  Τα Καρδάμυλα έχουν ένα πολύ ωραίο φυσικό λιμάνι με έναν ολόλευκο μύλο στην άκρη του. Κατά μήκος της παραλίας είναι χτισμένα πολλά σπίτια και ανάμεσα σε αυτά και το δικό μου. Γενικά είναι ένα πολύ όμορφο χωριό.
Σωτήρης Ζ. (Α1)




Β4. Ο ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
          
         Το πρωί της Τρίτης ξεκινήσαμε με το σχολείο μου να επισκεφτούμε τον Βοτανικό κήπο. Βρίσκεται στην Αθήνα και είναι μια ευχάριστη εικόνα μέσα στην μολυσμένη ατμόσφαιρα. Ο καιρός ήταν βροχερός και δεν βοηθούσε τόσο στην ξενάγηση. Όμως υπήρχε στην ατμόσφαιρα μια όμορφη μυρωδιά από τα βρεγμένα φύλλα και το νωπό χώμα. Τα αρωματικά φυτά φαινόντουσαν όμορφα, παρόλο που τώρα δεν είναι ανθισμένα και γέμιζαν το χώρο με τ’ αρώματά  τους. Περπατώντας στο μονοπάτι ακολουθούσαμε την περιγραφή της ξεναγού και κάθε λεπτομέρεια που έλεγε για τα δέντρα, μας έδινε και μια μικρή ιστορία για να τα θυμόμαστε. Μου έκανε εντύπωση ότι εργάζονταν πολλοί άνθρωποι ώστε να διατηρούν τον χώρο σε καλή κατάσταση και περιποιούνταν όλα τα είδη που βρισκόταν εκεί, σαν να ήταν μοναδικά. Ανάμεσα στο πράσινο του χώρου, μικρές λίμνες έκαναν την διαφορά και έδιναν αίσθηση παραμυθιού. Συγκρίνοντας λοιπόν με άλλους κήπους που έχω πάει θεωρώ ότι είναι υπέροχος και ανακαλύπτεις σπάνια είδη φυτών που δεν τα έχουμε δει σε άλλους χώρους. Όμως ο χώρος είναι τεράστιος και δεν έχει κάποιο σκέπαστρο να προστατευθούμε από τις καιρικές συνθήκες. Έτσι η ξενάγηση ήταν σύντομη και δεν απολαύσαμε τη βόλτα μας. Θα μου άρεσε να γνωρίζω χώρους όπως τον βοτανικό κήπο και να μαθαίνω για ζώα ή φυτά που υπάρχουν αλλά δεν τα βρίσκουμε στην πόλη.        
Ειρήνη Δ. (Α1)





Β5. Η ΣΥΡΟΣ
      
         Η Σύρος είναι ένα νησί των Κυκλάδων. Ως νησί που είναι περιτριγυρίζεται από θάλασσα και έχει όμορφες παραλίες. Η πρωτεύουσά της, η Ερμούπολη, έχει πάρει το όνομά της από το θεό του εμπορίου Ερμή και είναι κτισμένη στους πρόποδες του λόφου της Αναστάσεως. Είναι μία πολύ γραφική πόλη, με πλακόστρωτα σοκάκια, και πολλά οικοδομήματα μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, όπως αρχοντικά και ναούς, με το Δημαρχείο να έχει την καλύτερη παρουσία. Το βόρειο μέρος της Σύρου ονομάζεται Άνω Σύρος και στο λόφο της είναι κτισμένη μια μεσαιωνική πόλη, το ίδιο όμορφη και γραφική όπως και η Ερμούπολη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη Σύρο υπάρχουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι ή Χριστιανοί Καθολικοί. Δίκαια η Σύρος  χαρακτηρίζεται ως η Αρχόντισσα των Κυκλάδων.
 Νικόλας Λ. (Α2)



Γ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ


Γ1. ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΜΕΣΟΠΕΛΑΓΑ

             Πριν λίγες μέρες ήμασταν στο καράβι, διότι ταξιδεύαμε απ’την Κάλυμνο στον Πειραιά. Απ’ την αρχή του ταξιδιού είχε ένα ελαφρύ αεράκι και κατά συνέπεια μερικά κυματάκια. Όσο όμως περνούσαν η ώρα, ο ουρανός όλο και σκοτείνιαζε, ο αέρας αυξήθηκε και η ορμή του νερού δυνάμωσε. Ξαφνικά μεγάλα  κύματα επιτέθηκαν στο καράβι. Το νερό έφτασε μέχρι το κατάρτι. Οι επιβάτες έτρεχαν πανικόβλητοι πάνω κάτω, ενώ ο καπετάνιος ψύχραιμος προσπάθησε να δαμάσει τα κύματα. Για λίγα λεπτά κόπηκε και το ρεύμα. Ωστόσο μετά από ώρα η θάλασσα ηρέμησε και ο αέρας κόπασε. Όμως είχε αφήσει πίσω του ένα μισοχαλασμένο  πλοίο και τρομαγμένους ανθρώπους. Εγώ ήμουν ένας από αυτούς. Μετά από αυτήν τη φουρτούνα νομίζω, πως δε θα ξαναμπώ σε καράβι!
Μαριάντζελα Γκ. (Α1)




Γ2. Ο ΣΕΙΣΜΟΣ
         
               Ήταν μια συνηθισμένη μέρα, όλα πήγαιναν μια χαρά, η ώρα στο σχολείο κυλούσε ευχάριστα, ολόκληρη η τάξη είχε χαθεί στην αφήγηση του δασκάλου μέχρι τη στιγμή που ο δάσκαλος σώπασε! Η γη άρχισε να τρέμει! Όλοι οι συμμαθητές μου μπήκαν από κάτω από τα θρανία τους, ο δάσκαλος άρχισε να φωνάζει πανικόβλητος! Δεν κατάλαβα πολλά πράγματα, το μόνο που είδα ήταν πράγματα να πέφτουν, το ίδιο και ο πίνακας. Μετά από λίγα λεπτά όλες οι τάξεις είχαν κατέβει στο σημείο συνάντησης, για να μετρηθούμε. Αργότερα ήρθαν οι γονείς μας και μας πήραν. Όλοι ήμασταν τρομοκρατημένοι από το ξαφνικό φαινόμενο που μας είχε συμβεί. Ο σεισμός κράτησε περίπου ένα λεπτό. Αυτό το ένα λεπτό ήταν το χειρότερο της ζωής μου!
Δήμητρα Α. (Α1)




Γ3. ΦΥΣΙΚΟ  ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

      Φέτος  το φθινόπωρο  έγινε  ορατή  από  την  χώρα  μας   ολική   έκλειψη  ηλίου. Είχε ανακοινωθεί  και  περίμενα  να  δω  το  φαινόμενο. Στην  αρχή  καλύφθηκε  ένα  τμήμα  του  ήλιου. Στη  συνέχεια  ένα  μεγαλύτερο  μέρος ώσπου στο τέλος, το  φεγγάρι  κάλυψε  όλη  την  επιφάνεια. Το  αποτέλεσμα  ήταν  να  σκοτεινιάσει  λίγο  ενώ  ήταν  μεσημέρι  και  να  πέσει  η  θερμοκρασία. Εγώ  παρακολουθούσα  το  φαινόμενο  με  ειδικά  γυαλιά  και  θαύμαζα  την  εικόνα.
 Σωτήρης Ζ. (Α1)



Δ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ




 Δ1. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ
          
       Ένα σοβαρό θέμα που με απασχολεί τελευταία, είναι οι γείτονές μου οι οποίοι  καθημερινά δημιουργούν πολλά προβλήματα σε εμένα και στην οικογένειά μου δίχως να το καταλαβαίνουν. Αρχικά ακούγαμε λίγη φασαρία από το πάνω πάτωμα, αλλά δε δώσαμε σημασία γιατί ξέραμε ότι μόλις πριν λίγες ημέρες μετακόμισαν. Αλλά αργότερα τα πράγματα γινόντουσαν πιο δύσκολα, διότι όχι μόνο ακούγαμε εκκωφαντικούς θορύβους και φωνές, αλλά και κάποιες φορές βλέπαμε γυαλικά και άλλα σκουπίδια να εκσφενδονίζονται στο μπαλκόνι μας, αφού τα μπαλκόνια είναι το ένα κάτω από το άλλο  και το δικό μας είναι λίγο πιο μεγάλο από τα υπόλοιπα. Έτσι για την επίλυση των προβλημάτων μας αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να συζητήσουμε ήρεμα μαζί τους για όλα  αυτά τα θέματα.
Ιωάννα Γκ. (Α1)


Ε. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ ΤΕΧΝΗΣ



Ε1. ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ

    Ένα άγαλμα που με εντυπωσίασε είναι η Πηνελόπη. Η Πηνελόπη   συλλογισμένη  και  βαρύθυμη είναι ένα  ρωμαϊκό  άγαλμα, αντίγραφο  από  ένα ελληνικό. Βρίσκεται  στο  μουσείο  του  Βατικανού,  στη  Ρώμη. Το  είδα  για  πρώτη  φορά   στο σχολικό   βιβλίο. Το  άγαλμα  έχει   φυσικό   μέγεθος   ανθρώπου  και  είναι  φτιαγμένο  από  μάρμαρο. Το χρώμα  του  είναι  της  ώχρας. Η τεχνική   του  είναι  απλή  και  λιτή. Παρουσιάζει  την  Πηνελόπη  να κάθεται  σε  ένα  πέτρινο  κάθισμα, με  σταυρωμένα  τα  πόδια  και  το  δάχτυλο να  ακουμπάει στο  μέτωπό  της. Μας  βάζει  να  αναρωτηθούμε  τι  σκέφτεται  η  Πηνελόπη  και  πόσο στεναχωρημένη  είναι.
 Σωτήρης Ζ. (Α1)


ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ



ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 

          Το διαδίκτυο έχει πολλές θετικές επιπτώσεις στη ζωή μας. Αρχικά βρίσκουμε άμεσα και γρήγορα χρήσιμες πληροφορίες. Επίσης ενημερωνόμαστε για ό,τι συμβαίνει ακόμη και στο πιο απομονωμένο μέρος της γης. Επιπλέον έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με όποιον θέλουμε, ακόμα και αν η απόσταση είναι τεράστια. Τέλος μπορεί να γίνει η εξόφληση λογαριασμών μέσω του διαδικτύου. Γενικά το διαδίκτυο είναι πολύ σημαντικό για όλο τον κόσμο.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του διαδικτύου είναι αρκετές και μερικές από αυτές είναι οι παρακάτω. Η καθημερινή χρήση του διαδικτύου όταν γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει  εξάρτηση και εθισμό. Κάτι άλλο είναι ότι μπορεί πολύ εύκολα κάποιος να εξαπατηθεί για παράδειγμα στα οικονομικά όταν δεν ξέρει να το χειρίζεται σωστά. Επίσης πολλές φορές παρουσιάζονται ψεύτικα γεγονότα ως αληθινά έτσι ώστε να παραπλανηθούν οι χρήστες. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. 
                                                                                                    Δημήτρης Β. (Α1)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου