Κυριακή 15 Απριλίου 2018

ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ





Η ονομασία.

Το έργο της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου υπήρξε το όραμα ενός πολιτικού: του Χαρίλαου Τρικούπη, ο οποίος καταγόταν από το γειτονικό Μεσολόγγι και διετέλεσε επανειλημμένα πρωθυπουργός την τελευταία εικοσαετία του 19ου αιώνα. Εμπνευσμένος από ένα σχετικό δημοσίευμα του Εμίλ Μπυρνούφ, ο οποίος είχε διατελέσει Διευθυντής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής της Αθήνας, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της γεφύρωσης του Στενού κατά τη διάρκεια μιας αγόρευσής του στη Βουλή, στις αρχές του 1889. Έπρεπε όμως να περάσουν εκατό ολόκληρα χρόνια για να καταστεί τεχνικά εφικτό το έργο και να δρομολογηθεί η κατασκευή του.




Ο διαγωνισμός.

 Ο διαγωνισμός προκηρύχτηκε το 1991 και οι προσφορές κατατέθηκαν την 1η Δεκεμβρίου του 1993. Έτσι, την 3η Ιανουαρίου 1996 το Ελληνικό Δημόσιο και η εταιρία ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. υπέγραψαν τη Σύμβαση Παραχώρησης για τη Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Εκμετάλλευση της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου.
 Η σύμβαση αυτή όμως, όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις παραχώρησης, τέθηκε σε ισχύ στις 24 Δεκεμβρίου 1997, ενώ στις 25 Ιουλίου 1997 υπογράφτηκε η κύρια σύμβαση δανειοδότησης.





Μουσείο γέφυρας.

 Στις κτιριακές εγκαταστάσεις των διοδίων της γέφυρας στο Αντίρριο, υπάρχει οργανωμένη καλαίσθητη μόνιμη έκθεση που παρουσιάζει το ιστορικό κατασκευής της γέφυρας. Δίδονται τεχνικές και άλλες πληροφορίες, παρουσιάζονται παρόμοια έργα από άλλες χώρες, υπάρχει μεγάλη μακέτα και οπτικοακουστικό υλικό. Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό. Προσφέρεται επίσης ξενάγηση από υπάλληλο.
Το ομοίωμα της υπό κατασκευήν Γέφυρας δεσπόζει στο μέσο της κεντρικής αίθουσας του Εκθεσιακού Κέντρου, κάνοντας κατανοητή τη μέθοδο που ακολουθήθηκε για την οικοδόμηση. Στην κατανόηση της ιδιαιτερότητας της κατασκευής συμβάλλουν και τα φωτογραφικά εκθέματα που κοσμούν τους τοίχους της αίθουσας.
Εξέχουσα θέση ανάμεσα στα άλλα εκθέματα κατέχει η ιστορική αναφορά στον εμπνευστή της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου και θεμελιωτή της νεότερης Ελλάδας, Χαρίλαο Τρικούπη.
Η αίθουσα προβολής 50 θέσεων παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης βίντεο με την προκατασκευαστική περίοδο, τα χρόνια της κατασκευής και τις εορταστικές εκδηλώσεις των εγκαινίων της Γέφυρας.
Στον προθάλαμο του Εκθεσιακού Κέντρου βρίσκεται και η μπουτίκ της Γέφυρας με αναμνηστικά αντικείμενα και άλλα είδη, η αγορά των οποίων συνεισφέρει στην κοινωνική αλληλεγγύη και την περιβαλλοντική αειφορία.
Το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών που βρίσκεται στον χώρο υποδοχής του Εκθεσιακού Κέντρου και είναι ανοικτό 365 μέρες τον χρόνο παρέχει κάθε πληροφορία χρήσιμη στον επισκέπτη ή τον χρήστη της Γέφυρας. Για να συνεχίσετε την επίσκεψη «ιδίοις όμμασι», μπορείτε να αφήσετε το βλέμμα σας να ταξιδέψει ανάμεσα από τους πυλώνες. Γι’ αυτό, βγαίνοντας από το Εκθεσιακό Κέντρο, αξίζει τον κόπο να ανεβείτε τα μεταλλικά σκαλοπάτια που οδηγούν στο θεατήριο (belvedere) της Γέφυρας στη στέγη του Σταθμού Διοδίων.
Η 24η Δεκεμβρίου 1997 λογίζεται ως εκ τούτου ως η Ημερομηνία Θέσης σε Ισχύ, που είναι και
 


Σύστημα παρακολούθησης.

Στη γέφυρα εγκαταστάθηκε ένα δομικό σύστημα παρακολούθησης της, κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Το σύστημα αυτό παρέχει συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης της γέφυρας. Το σύστημα διαθέτει πάνω από 100 αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένων των εξής:
3D μετρητές επιτάχυνσης στο κατάστρωμα, τους πυλώνες, στην καλωδίωση και στο έδαφος για τον χαρακτηρισμό των κινήσεων του ανέμου και των σεισμικών δονήσεων.
Μετρητές τάσης και κύτταρα φόρτισης στην καλωδίωση και τα ελάσματα συνδέσεως της.
Αισθητήρες εκτοπίσματος στους αρμούς διαστολής για τη μέτρηση της θερμικής διαστολής του καταστρώματος.
Αισθητήρες επιπέδου ύδατος στις βάσεις των πυλώνων για την ανίχνευση διήθησης.
Αισθητήρες θερμοκρασίας στο κατάστρωμα για την ανίχνευση συνθηκών παγετού.
Αισθητήρες γραμμικού μεταβλητού διαφορικού μορφοτροπέα (LVDT) στην καλωδίωση για τη μέτρηση κινήσεων.
Κύτταρα φόρτισης στα κλουβιά κατευνασμού για την επανασταθεροποίηση σε περίπτωση σεισμού.
Δύο μετεωρολογικοί σταθμοί για τη μέτρηση της έντασης και της κατεύθυνσης του ανέμου, θερμοκρασίας αέρος, και σχετικής υγρασίας.
Ένα ειδικό στοιχείο του συστήματος είναι η δυνατότητα του να ανιχνεύει και να κατηγοριοποιεί πιθανά σεισμικά συμβάντα.




Φωτογράφιση.

Η φωτογράφιση από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους ή κινηματογραφιστές επιτρέπεται και ενθαρρύνεται από τη διοίκηση της γέφυρας χωρίς την ανάγκη λήψης άδειας, με τη διοίκηση της γέφυρας να διοργανώνει συχνά ειδικές εκδηλώσεις στις οποίες προσκαλούνται επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι και κινηματογραφιστές ώστε να φωτογραφίσουν την γέφυρα, καθώς και τα οχήματα και τους πεζούς που τη χρησιμοποιούν. Η γέφυρα έχει γίνει ένα διάσημο σημείο φωτογράφισης, για τη φωτογραφία του δρόμου  στην Ελλάδα, με τους φωτογράφους να αποτυπώνουν στις φωτογραφίες τους οχήματα, μοτοσυκλέτες και πεζούς να διασχίζουν τη γέφυρα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου