Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΡΙΑΝΤΖΕΛΑΣ ΓΚ. (ΤΜΗΜΑ: Β1)

ΘΕΜΑ: "ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ - ΕΡΓΑΣΙΑ"



ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
                                   1. Όρισμος-Διαφορες……....…………………......3
2.Κριτήρια…………………………………………4-5
3.Σχεδιαγράμματα............................................6-7
4.Δημοσιογραφία..............................................8-9
5.Ερωτηματολόγιο……………..…………………10
6.Επαγγέλματα του παρελθόντος…….….11-13
7.Επαγγέλματα του μέλλοντος…….……..14-16
8.Πηγές……………………...……………………….17


 1. ΟΡΙΣΜΟΙ - ΔΙΑΦΟΡΕΣ
      Στην καθημερινή μας γλώσσα πολλές φορές μπερδεύουμε την έννοια επάγγελμα, με τον όρο εργασία. Επάγγελμα είναι η κάθε εργασία, κοινωνικά ή νομικά αποδεκτή, που ασκείται επί μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα για βιοπορισμό, αντίθετα η Εργασία είναι η κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα που ασκείται με στόχο τη δημιουργία ενός χρήσιμου αποτελέσματος.
         Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις έννοιες δουλειά και δουλεία, δύο πράγματα τελείως διαφορετικά. Δουλειά ονομάζεται η σωματική ή πνευματική δραστηριότητα, που το αποτέλεσμά της εξυπηρετεί κάποια συγκεκριμένη ανάγκη. Ενώ Δουλεία είναι  η κατάσταση στην οποία βρίσκεται: α. κάποιος που έχει στερηθεί την προσωπική του ελευθερία και που αποτελεί ιδιοκτησία κάποιου άλλου: β. ένα έθνος ή ένας λαός που έχει στερηθεί τις προσωπικές του ελευθερίες και την εθνική του ανεξαρτησία.

 2. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
          Η εργασία είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο απαραίτητα πράγματα στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Είναι το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς του, ως ενήλικας. Είναι αυτό που θα τον ακολουθήσει σ’ όλη του την πορεία. Το επάγγελμα που θα επιλέξει, θα πρέπει πρώτα να το σπουδάσει, να γνωρίσει τις δυσκολίες του, να μάθει τα μυστικά του και τις παγίδες που κρύβει. Ωστόσο όλα αυτά είναι το εύκολο και ωραίο μέρος. Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην επιλογή του. Πρέπει να το σκεφτεί ώριμα, να κρίνει ο ίδιος, να ζητήσει τη γνώμη των άλλων, χωρίς να επηρεαστεί απόλυτα απ’ αυτούς, καθώς ο ίδιος θα καθορίσει τη ζωή του και τέλος να φτάσει στην τελική απόφαση.

            Το επάγγελμα πρέπει:
  • Να ταιριάζει στο χαρακτήρα και την ψυχοσύνθεσή του 
  • Να ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα και τα χόμπι του 
  • Να του δίνει προοπτικές εξέλιξης για το μέλλον 
  • Να του παρέχει τα υλικά και πνευματικά αγαθά που χρειάζεται 
  • Να του προσφέρει προστασία και ένα υγιές περιβάλλον εργασίας


3. ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ




 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ;
Αφού επιλέξουμε το επάγγελμα, πρέπει να γνωρίσουμε κάποια σημαντικά πράγματα γι’ αυτό όπως: τα προσόντα που χρειάζεται, τις σπουδές, τις δυσκολίες, τις ευκολίες και άλλα. Παίρνουμε για παράδειγμα τον δημοσιογράφο και τον γνωρίζουμε καλύτερα.
 4. ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Το επάγγελμα αυτό είναι δύσκολο και απαιτητικό, ωστόσο κρύβει μια δικιά του μαγεία. Ας το γνωρίσουμε καλύτερα:


Αρχικά πρέπει να σπουδάσεις στη Πάντειο δημοσιογραφία και Μ.Μ.Ε. Έπειτα όσο αφορά τα προσόντα πρέπει να έχεις ευφράδεια λόγου, εξωτερική εμφάνιση, εντιμότητα, σωστή χρήση της γλώσσας και να είσαι επικοινωνιακός.


Οι δυσκολίες αυτής της δουλειάς είναι: η πολύωρη εργασία χωρίς σταθερό ωράριο, η εργασία σε εξωτερικούς χώρους και άλλες χώρες. Και τέλος η εργασία ακόμα και τις αργίες. Ωστόσο τα καλά αυτής της δουλειάς είναι ότι μαθαίνεις πρώτος την είδηση και είσαι υπεύθυνος για την μετάδοσή της, γνωρίζεις κόσμο, ταξιδεύεις κ.α. 


 5. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: 
1)Πόσα χρόνια διαρκούν οι σπουδές;
2)Τι σε οδήγησε σ’ αυτό το επάγγελμα;
3)Ποιό είναι το μυστικό της δημοσιογραφίας;
4)Είναι κουραστικό να εργάζεσαι πολλές ώρες;
5)Πώς είναι να περνά Χριστούγεννα, Πάσχα και αργίες μπροστά από μια κάμερα;
6)Πώς διατηρείτε ακέραιη η είδηση έως ότου φτάσει στα αυτιά των πολιτών;
7)Όταν χάνεται η σύνδεση με το κανάλι, πώς αντιδράτε;
8)Τι θα έλεγες σε κάποιον που θα ήθελε να ακολουθήσει τη δημοσιογραφία;

 6. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
            Καφεπαντοπώλης: Στα περισσότερα χωριά της    Ελλάδας, τις περισσότερες φορές ο καφετζής συνδύαζε τη λειτουργία του καφενείου του με την πώληση ειδών που δεν έβγαζε ο τόπος του, όπως καφέ, τσιγάρα, ζάχαρη, τσάι, ρύζι, μπακαλιάρο, σπίρτα, παστές σαρδέλες, φρίσες, πιπέρι, κύμινο, ταραμά, χαλβά και άλλα. Ακόμη μπορούσε να έχει πανιά, κλωστές, βελόνες, δέρματα και  είδη τσαγκάρικου.

       Καραβοκύρης: Ο καραβοκύρης κάνει κουπί όρθιος πατώντας πάνω σε ένα σανίδι το οποίο γέρνει ελαφρά προς τα εμπρός έτσι ώστε να δίνει πρόσθετη δύναμη στα κουπιά με το βάρος του σώματος του. Τα καράβια συνδέονται στενά με την παραδοσιακή ζωή της περιοχής, γιατί μέχρι το 1950, χρησιμοποιούνταν εκτός από το ψάρεμα και για τις συγκοινωνίες και τις μεταφορές εμπορευμάτων, λόγω ελλείψεως τοπικών επαρχιακών δρόμων.
 
      Λούστρος: Επαγγελματίας λούστρος ήταν αυτός που περιφέρονταν σε διάφορα στέκια της πόλης  -καφενεία, καταστήματα, υπηρεσίες και διάφορα σημεία των δρόμων-και έβαφε τα παπούτσια των πελατών του. Ο εξοπλισμός που διέθετε ήταν ένα ξύλινο κασελάκι (κιβώτιο), που στις πλαϊνές του θήκες είχε τις μπογιές των παπουτσιών, τις βούρτσες και ό,τι άλλο χρειαζόταν ο λούστρος για τον καθαρισμό και το γυάλισμα των παπουτσιών. Το κασελάκι αυτό με ένα μακρύ, γερό, δερμάτινο λουρί κρεμιόταν στον ώμο του ιδιοκτήτη, ο οποίος στο άλλο χέρι κρατούσε κι ένα μικρό καρεκλάκι. Αυτή ήταν όλη η περιουσία του λούστρου, που την μετέφερε εύκολα από το ένα στέκι στο άλλο.
       Ζευγάδες: Οι ζευγάδες αναλάμβαναν το όργωμα και τη σπορά των χωραφιών. Όργωναν με το ξύλινο αλέτρι που το έσερναν δύο βόδια (τα ζευγαρόβοδα). Το «ζευγάρισμα» απαιτούσε τέχνη και ειδικές γνώσεις για αυτό και οι ζευγάδες ήταν περιζήτητοι. Οι ίδιοι εκτός από τα δικά τους χωράφια όργωναν και έσπερναν και τα χωράφια άλλων αγροτών και αμείβονταν επιπλέον, επειδή διέθεταν την τέχνη τους αλλά και τη συρμαγιά (δηλαδή τα βόδια και το αλέτρι). Σήμερα η ειδικότητα του ζευγά έχει εξαφανιστεί αφού το όργωμα γίνεται πια με μηχανικά μέσα.




7. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Το Βρετανικό Υπουργείο Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων ζήτησε πρόσφατα από μια ομάδα επιστημόνων που ασχολούνται με τις τεχνολογίες του μέλλοντος να περιγράψουν πώς η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος θα επηρεάσει τα σημερινά επαγγέλματα.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από την ομάδα Fast Future Research στην Έκθεση «Shape of Jobs to Come» και ήταν πραγματικά εκπληκτικά. Η μελέτη παρουσίασε 20 επαγγέλματα, που ενδέχεται να θεωρούνται συνηθισμένα το 2020 ή το 2030 σήμερα όμως ακούγονται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
 
¢Διαστημικοί πιλότοι, τουριστικοί ξεναγοί και αρχιτέκτονες. Με εταιρείες ήδη πολλά υποσχόμενες στον τουριστικό χώρο, θα χρειαστούμε πιλότους και ξεναγούς του διαστήματος καθώς και αρχιτέκτονες που θα σχεδιάζουν που θα ζούμε και θα εργαζόμαστε. Τρέχοντα έργα στο SICSA (Πανεπιστήμιο του Χιούστον) περιλαμβάνουν ένα θερμοκήπιο στον Άρη, σεληνιακά φυλάκια και οχήματα εξερεύνησης του διαστήματος.

¢Οικιακή ηλεκτρονική βοηθός. Οι ηλεκτρονικές βοηθοί θα μας βοηθούν να οργανώνουμε την ηλεκτρονική ζωή μας, θα οργανώνουν τα email μας, θα εξασφαλίζουν την σωστή αποθήκευση των προφίλ, των δεδομένων και των passwords μας.

¢Χειρούργοι αύξησης της μνήμης. Χειρουργοί θα μπορούν να προσθέσουν επιπλέον μνήμη σε ανθρώπους και να βοηθήσουν αυτούς που είναι υπερβολικά εκτεθειμένοι σε πληροφορίες και χρειάζονται περισσότερη μνήμη για να αποθηκεύουν την ενέργεια.

¢Αστυνομία καιρικών μετατροπών. Η κλοπή σύννεφων για να δημιουργηθεί βροχή, είναι κάτι που ήδη συμβαίνει σε κάποιες γωνιές του πλανήτη και στο μέλλον θα χρειάζονται ειδικά σώματα που θα προστατεύουν τα σύννεφα και θα ελέγχουν ποιος έχει δικαίωμα να ψεκάσει με ιωδίδια (τα ιωδίδια με την πάροδο του χρόνου υφίστανται σε περιορισμένη έκταση διάσπαση, κατά την οποία ελευθερώνεται ιώδιο) αργύρου  για να προκαλέσει βροχή από τα περαστικά σύννεφα.




8. ΠΗΓΕΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Λεξικά Πύλης…………………………………………
Εφημερίδα Καθημερινή……….……………………..
Kallipolites Blogspot…………………………………
Academia.edu………………………………………..
iefhmerida………………………………………..........
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου