Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΝΑΣ ΔΑΜ. (ΤΜΗΜΑ: Β2)



ΘΕΜΑ:
"ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ" 


 Ο Ζωτικός Ρόλος των Νοσηλευτών

                   Νοσηλευτική είναι η τέχνη και επιστήμη υγείας που ασχολείται με την καθημερινή και λεπτομερή φροντίδα των ατόμων, της οικογένειας και της κοινότητας για τη πρόληψη, διατήρηση και αποκατάσταση της υγείας σε όλο το φάσμα των φυσιολογικών βιοψυχοκοινωνικών λειτουργιών της. Ο νοσηλευτής ή η νοσηλεύτρια συνεργάζεται στενά με τον ιατρό και εφαρμόζει στη πράξη τις ιατρικές οδηγίες. Ο νοσηλευτής μπορεί να ασχολείται από την απλή χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και την διαλογή ασθενών, μέχρι παροχή βοήθειας στον ιατρό, κατά την αντιμετώπιση σοβαρών τραυμάτων ή χειρουργικών επεμβάσεων
           «Η νοσηλεύτρια  είναι ένα άτομο που στηρίζει, ενθαρρύνει και προστατεύει—ένα άτομο που είναι έτοιμο να φροντίσει τους αρρώστους, τους τραυματισμένους και τους ηλικιωμένους».
          
Πιστεύω ότι  «Ο γιατρός θεραπεύει, αλλά η νοσηλεύτρια φροντίζει τον ασθενή. Αυτό συχνά απαιτεί την ενίσχυση ασθενών που υποφέρουν τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά όταν, για παράδειγμα, μαθαίνουν ότι πάσχουν από κάποια χρόνια ασθένεια ή ότι είναι ετοιμοθάνατοι. Πρέπει να είσαι σαν μητέρα για τον άρρωστο».—
          Ένα από τα βασικά προσόντα είναι απαραίτητο να μπορείς να νιώθεις τον πόνο και την οδύνη που νιώθει ο ασθενής και να έχεις την επιθυμία να βοηθήσεις. Χρειάζεται καλοσύνη και υπομονή. Για να είσαι νοσοκόμα, πρέπει να είσαι στοργική. Πρέπει να δείχνεις ανεκτικότητα και κατανόηση. Πρέπει να αγαπάς τους ανθρώπους και να θέλεις πραγματικά να βοηθάς τους άλλους.
               
 Γιατί θέλω να γίνω νοσηλεύτρια
 
           Από τότε που ήμουν μικρή, αποφάσισα ότι θα γινόμουν νοσοκόμα. Είχα την επιθυμία να υπηρετώ τους άλλους. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό ήταν η “κλήση” μου. Όπως βλέπετε, η νοσηλευτική μάλλον θα με κερδίσει.
            Σαφώς, το επάγγελμα της νοσοκόμας απαιτεί μεγάλη αυτοθυσία. Ας δούμε από κοντά τις απαιτήσεις και τις ανταμοιβές αυτού του επαγγέλματος.
           Εξαρτάται από τον τομέα της νοσηλευτικής στον οποίο εργάζεται το κάθε άτομο. Οι μαίες, για παράδειγμα, νιώθουν ότι ανταμείβονται με κάθε επιτυχημένη γέννα.
            Εκτός όμως από την ικανοποίηση που παίρνει κανείς μέσα απ’αυτό το επάγγελμα δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και κάποια ίσως αρνητικά σημεία όπως
         Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη! Είτε δίνει φάρμακα είτε παίρνει αίμα είτε τοποθετεί κάποια ενδοφλέβια συσκευή είτε απλώς μετακινεί έναν ασθενή, η νοσοκόμα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική. Δεν της επιτρέπεται να κάνει λάθος!
           Ένα ακόμα πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νοσοκόμες είναι η βία στο χώρο της εργασίας. Συχνά, το πρόβλημα το δημιουργούν ασθενείς που είναι υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ή έχουν πιει οινοπνευματώδη ποτά ή βρίσκονται υπό πίεση ή έχουν καταβληθεί από τη θλίψη.
           Επίσης οι νοσοκόμες συχνά αντιμετωπίζουν εξάντληση εξαιτίας του άγχους. Μια αιτία για αυτό είναι η έλλειψη προσωπικού. Όταν μια ευσυνείδητη νοσοκόμα δεν μπορεί να φροντίσει επαρκώς έναν ασθενή εξαιτίας της πολλής της εργασίας, σύντομα αρχίζει να συσσωρεύεται μέσα της άγχος. Η προσπάθειά της να αντεπεξέλθει στην κατάσταση με το να μην κάνει διαλείμματα καθώς και με υπερωρίες φαίνεται ότι καταλήγει απλώς σε μεγαλύτερη αναστάτωση. Μια άλλη αιτία άγχους είναι ότι συχνά οι βάρδιες είναι πολύ μεγάλες και οι μισθοί πολύ χαμηλοί.
  
  Ποιο είναι λοιπόν το μέλλον των νοσηλευτριών;
 
             Η ανάπτυξη και η επίδραση της τεχνολογίας αυξάνουν τις πιέσεις στο χώρο της νοσηλευτικής. Είναι πρόκληση η συμφιλίωση της τεχνολογίας με την ανθρωπιά, δηλαδή με τον ανθρώπινο τρόπο συμπεριφοράς προς τους ασθενείς. Καμία μηχανή δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει τη στοργή και τη συμπόνια μιας νοσοκόμας.

Συζήτησα
 όλα τα αρνητικά και θετικά 
με την καλύτερή μου φίλη τη Στέλλα 
                                  και ζήτησα τη γνώμη της…

Στέλλα: Σε λίγα χρόνια τελειώνουμε το λύκειο και θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα
κάνουμε στο μέλλον. Εγώ ακόμα δεν έχω αποφασίσει. Πιστεύω ότι θα
καταλήξω ή στη Σχολή Νηπιαγωγών ή στη Νομική.
Άννα: Εγώ έχω ήδη αποφασίσει. Θέλω να γίνω νοσοκόμα.
Στέλλα: Φαίνεσαι πολύ σίγουρη για το τι θέλεις να γίνεις. Πώς και έτσι;
Άννα: Ναι, είμαι. Ξέρεις, η θεία μου είναι νοσοκόμα σε ένα μεγάλο
νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Αγαπάει πολύ τη δουλειά της, και από εκεί
ξεκίνησε και το δικό μου ενδιαφέρον γι’ αυτό το επάγγελμα.
Στέλλα: Είναι πολύ δύσκολη δουλειά όμως. Έτσι δεν είναι;
Άννα: Ναι, η αλήθεια είναι ότι μια νοσοκόμα δουλεύει πολλές ώρες και έχει
μεγάλες ευθύνες. Όμως μου αρέσει να φροντίζω και να βοηθάω τους
ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ένας από τους λόγους που ήθελα να ακολουθήσω το επάγγελμα της νοσηλεύτριας, είναι οι ιστορίες που μου έλεγε η θεία μου για μια πρωτοπόρο νοσοκόμα που άλλαξε πολλά στον χώρο της νοσηλευτικής.|  Τη Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ…την κυρία με τη λάμπα…
 
 Η γυναίκα που έκανε τη νοσηλευτική λειτούργημα!

Η πρωτεργάτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής το έβαλε σκοπό να αλλάξει δραστικά τις κάκιστες υγειονομικές συνθήκες και τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων του καιρού της, και τα κατάφερε!

Το ακούραστο μέλημα που επιδείκνυε για τον πάσχοντα συνάνθρωπο καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου θα της έφερνε την προσωνυμία «Κυρία με τη Λάμπα», ενώ οι υπεράνθρωπες προσπάθειές της να περιθάλψει τους στρατιώτες στον Πόλεμο της Κριμαίας θα την έκαναν γνωστή στον κόσμο ως «Άγγελο της Κριμαίας».

Όσο για το έργο της, πέρα από τη δραστική βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης και την εισαγωγή μιας σειράς υπηρεσιών για τους νοσηλευομένους, είχε και μετρήσιμα αποτελέσματα, ρίχνοντας δραστικά τον δείκτη θνησιμότητας στα νοσοκομεία που απασχολήθηκε!

Ο πιονέρος της μοντέρνας νοσηλευτικής θα έκανε ωστόσο και κάτι ακόμη: μέσα από τα γραπτά της για την ιδανική λειτουργία του συστήματος περίθαλψης θα πυροδοτούσε ανακατατάξεις στα υγειονομικά πλαίσια σε παγκόσμια κλίμακα, την ίδια ώρα που η νοσηλευτική σχολή που ίδρυσε στο Λονδίνο θα γινόταν πρότυπο εκπαιδευτικής δομής.

Ο σύγχρονος κόσμος χρωστά πολλά στη Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ, τη γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της (πληρώνοντας μάλιστα το τίμημα ακριβά) στη φροντίδα του πάσχοντα ανθρώπου...


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΛΕΙΦΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ

Μία  παρουσίαση σε power point
 των επαγγελμάτων που σήμερα έπαψαν να υπάρχουν
 μπορείτε να δείτε πατώντας
 ΕΔΩ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου