Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΝ. (ΤΜΗΜΑ: Β1)


ΘΕΜΑ:
"το επαγγελμα τησ νηπιαγωγου" 


Όταν επιλέγεις συνειδητά το επάγγελμα του νηπιαγωγού πρέπει να έχεις στο νου σου ένα και μόνο πράγμα, ως το βασικότερο όλων: 
ΑΓΑΠΗ!


ΙΔΑΝΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

         Το επάγγελμα που θέλω να ακολουθήσω από μικρή ηλικία είναι νηπιαγωγός. Πάντα ονειρευόμουν να φροντίζω μικρά παιδιά, να τους μαθαίνω καινούρια πράγματα, να τα καθοδηγώ, να τα συμβουλεύω και να τα βοηθάω με όποιον τρόπο μπορώ. Πιστεύω ότι το επάγγελμα αυτό είναι το ιδανικό, γι’ αυτό βρήκα και μελέτησα πολλές πληροφορίες.
        Έτσι, έμαθα ότι για να γίνεις νηπιαγωγός πρέπει να καταφέρεις να μπεις  στα αντίστοιχα Παιδαγωγικά Τμήματα των Πανεπιστημίων. Ακόμη, βρεφονηπιοκόμοι και βοηθοί νηπιαγωγοί, μπορούν να σπουδάσουν στα Τ.Ε.Ι. και στα Ι.Ε.Κ. αντίστοιχα. Στις σχολές αυτές διδάσκονται πολλά ενδιαφέροντα μαθήματα. Το πιο σημαντικό κατά την γνώμη μου είναι η ψυχολογία, διότι τα παιδιά είναι σε ευαίσθητη ηλικία και χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη, αλλά και σωστή προσέγγιση. Είναι πολύ βασικό αυτό, γιατί καθορίζει τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά του παιδιού ,τα οποία διαμορφώνονται σε μικρή ηλικία.
       Υπάρχουν πολλοί λόγοι που με έκαναν να αγαπήσω αυτό το επάγγελμα. Ο σημαντικότερος λόγος είναι η αγάπη και το ενδιαφέρον μου για τα παιδιά. Πάντα μου άρεσε να περνάω  χρόνο με μικρά παιδιά ,να τα φροντίζω και να παίζω μαζί τους. Επίσης, μ’ αρέσει να τους προσφέρω υποστήριξη, μάθηση, συμβουλές και την κατάλληλη φροντίδα.
        Η σπουδαιότητα αυτού του επαγγέλματος είναι λογικό να απαιτεί αρκετά εφόδια. Πρώτον, πρέπει να είσαι ήρεμος και ψύχραιμος άνθρωπος, ώστε να μην νευριάζεις με τυχόν αταξίες των παιδιών. Είναι αναγκαίο να είσαι συζητήσιμος κι προσιτός στα μικρά παιδιά, για να μπορείς να τα καταλάβεις και να τα καθοδηγήσεις. Το επάγγελμα αυτό χρειάζεται αγάπη, καλή διάθεση, δυναμισμό και ανθρώπους  που να μπορούν να προσαρμόζονται εύκολα και να χειρίζονται διάφορες καταστάσεις.
         Επομένως, το επάγγελμα της νηπιαγωγού έχει μεγάλο ενδιαφέρον  και είναι ξεχωριστό. Απαιτεί πολλά εφόδια, έχει πολλά θετικά και σου δίνει την δυνατότητα να εκφράσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο  την αγάπη για τα παιδιά. Θαυμάζω όσους ανθρώπους το ασκούν και ελπίζω να τα καταφέρω και εγώ και να γίνω αυτό που ονειρεύομαι, μια πετυχημένη νηπιαγωγός.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
            
      Η νηπιαγωγός ασχολείται με την εκπαίδευση και αγωγή των παιδιών της προσχολικής ηλικίας. Φροντίζει για την ψυχοκινητική και νοητική ανάπτυξη των μικρών παιδιών, ενώ τα βοηθά να κατανοήσουν βασικές έννοιες αντίληψης του κόσμου που τα περιβάλλει. Για το σκοπό αυτό δημιουργεί στο χώρο του νηπιαγωγείου ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα για τα παιδιά, χρησιμοποιώντας το παιγνίδι, το τραγούδι, την απαγγελία, τη διήγηση, το χορό, τη ζωγραφική, τη χειροτεχνία. Επίσης, παρακολουθεί τα παιδιά την ώρα του παιχνιδιού και του φαγητού, με σκοπό να συνηθίσουν στην τάξη και στην καθαριότητα και να προσαρμοστούν στην ομαδική ζωή. 
          Το καθήκον της  νηπιαγωγού είναι να βοηθά το παιδί να κατανοήσει την έννοια της ομάδας, να ενταχθεί σε αυτήν, να μάθει να συνεργάζεται, να δημιουργεί και να συναγωνίζεται ευγενικά με τους συνομηλίκους του. Το ομαδικό παιγνίδι, η ατομική δημιουργία, η πνευματική άσκηση και η ψυχαγωγία, αποτελούν τα βασικά μέσα που χρησιμοποιεί στην εκπαιδευτική της δραστηριότητα.



ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ


        Το  επάγγελμα αυτό απαιτεί γνώσεις, ικανότητες αλλά και ευαισθησία. Η νηπιαγωγός χρειάζεται να αγαπά τα παιδιά, να διαθέτει υπομονή, ψυχραιμία, ήρεμο χαρακτήρα και καλή διάθεση, καθώς και την ικανότητα να μεταδίδει γνώσεις μέσω του παιγνιδιού και της δημιουργικής απασχόλησης. Θα πρέπει να έχει θέληση, δύναμη και αγάπη γι’ αυτό που κάνει και φυσικά να προσπαθεί να βελτιώνεται συνεχώς και να βρίσκει νέους διασκεδαστικούς τρόπους μάθησης. Συνεπώς ,είναι αναγκαίο να έχει δημιουργικότητα και πρωτότυπες ιδέες, ενώ πρέπει να ναι προσιτή στα παιδιά και να αποπνέει σιγουριά, ασφάλεια κι εμπιστοσύνη στα παιδία, αλλά και στους γονείς. 
      Μέσα από τη δουλειά της πρέπει να εξασφαλίζει ένα κλίμα ελευθερίας και ασφάλειας, παραδοχής και σεβασμού της ατομικής προσπάθειας , ενώ καλό θα ήταν να αποφεύγει ενέργειες που βασίζονται στην επίκριση, το ανταγωνιστικό πνεύμα, την απόρριψη της γνώμης του άλλου ή την άρνηση της φαντασίας. Τέλος, χρειάζεται να έχει κι κάποιες βασικές ιατρικές γνώσεις, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί γρήγορα, ψύχραιμα κι αποτελεσματικά τυχόν τραυματισμούς ή επικίνδυνα περιστατικά.



ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ


           Κάποιοι άνθρωποι απαξιώνουν το επάγγελμα της νηπιαγωγού. Θεωρούν ότι είναι κατώτερο από άλλα, εύκολο, μικρής σημασίας και σπουδαιότητας. Εγώ πιστεύω ότι, αν δεχτούμε την κοινωνική ιεραρχία των επαγγελμάτων, δύσκολα θα βρούμε σπουδαιότερο. Κι αυτό επειδή σκοπός του νηπιαγωγείου κι αργότερα του σχολείου είναι να δημιουργήσει το τελειότερο δυνατόν ον τη στιγμή ακριβώς της ενηλικίωσης. Να καταστήσει τον ανήλικο έτοιμο να αντιμετωπίσει τη σημαντικότερη πρόκληση: τη ζωή.

          Το νηπιαγωγείο και το σχολείο δεν είναι μόνο για να μάθουν τα παιδιά μαθηματικά, γλώσσα, ιστορία…. Είναι για να μάθουν  να αντιμετωπίζουν  προκλήσεις, να στέκονται  στα πόδια τους, να ζουν με τους άλλους, να επικοινωνούν, να συνεργάζονται. Στο νηπιαγωγείο τα παιδιά αναπτύσσουν τις πρώτες διαπροσωπικές τους σχέσεις. Δημιουργούν τις πρώτες τους φιλίες ,τους πρώτους τσακωμούς, τα πρώτα ομαδικά παιχνίδια.Σε αυτό λοιπόν το τόσο σπουδαίο στάδιο της ζωής τους, υπάρχει ένα άτομο που τα βιώνει όλα αυτά μαζί τους, τα καθοδηγεί, τα μαθαίνει… Ο άνθρωπος αυτός είναι η νηπιαγωγός . Επομένως, το επάγγελμα αυτό έχει τεράστια σπουδαιότητα. Όλοι έχουμε την γλυκιά ανάμνηση της νηπιαγωγού ,η οποία μας καθοδήγησε, μας έμαθε πολλά νέα πράγματα, μας μάλωσε όταν έπρεπε και μας βοήθησε να ανακαλύψουμε τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου